23 Şubat 2013 Cumartesi

İyi davran iyi hisset

Davranış canlıların dış dünyaya karşı gösterdikleri bedensel tepkilerin genel adıymış.üzerine bilim dalları kurulmuş yıllarca insan davranışları incelenmiş,sebepleri anlaşılmaya çalışılmış hala da öyle tabi.
İnsanın bir durum yada olay karşısında verdiği tepkileri gözlemleyip içsel yada dış faktörlere bağlanmak istenmiş.Bilişsel ,edimsel ,klasik ,pavlovun köpeği,skinnerin güvercini derken geldik mi 2013 teknoloji ve bilim çağının sanal insanlarına...İnsan davranışlarının sebebini bilmem ama şimdilerde insanların birbirine verdiği değerler mentionlar yada dürtmeler ile yapay profil fotograflarının altındaki "Canım çok tatlı çıkmışın" ,"yakışıklı kardeşim benim" gibi sahte sözcüklerle ölçülmeye başlandı.çağa ayak uyduruyoruz tabi.amma veeee lakin tutmuyor anıların yerini eskiler kadar iz bırakmıyor.Gülümsetemiyor aslı gibi.

Düştüğünde koşa koşa yara bandı getiren arkadaşının,bayramda elini öpünce çaktırmadan cebine harçlık sıkıştıran akrabanın,evinin önünde oynadığınız teyzenin verdiği limonatanın....hiç birinin yerini tutmuyor işte.

Sanal dünyanın sanal insanlarıyız arkadaşımızın doğum gününü Duvarına NİCE YILLARA :) yazarak kutluyoruz.Verdiğimiz değer 11 karakterlik bir sözcükten mi ibarek ? Ben mi abartıyorum ? yoksa durum cidden bu yöne doğrumu gidiyor okurcum ?

İnsanlara iyi davranın konuşurken dinlerken onunla olduğunuzu hissettirin.özlediğiniz de sarılın,arayın sesini duyun,atlayın yanına gidin küçük şeyler büyük mutluluklara sebep olur...İnsanlar onlara nasıl davrandığınızı asla unutmazlar.evet sana şeker veren yaşlı amcayı ? gurbette olan dayın geldiğinde getirdiği oyuncağı ? sınıfta hep senden yana olan arkadaşını ? Üniversiteden gırgır hocanı? işyerinden güleryüzlü mesai arkadaşını? unuttum deme sakın...Yıllar geçer adını unutursun belki ama nasıl davrandığını asla.hatırlayınca gülümsersin kendi kendine ve bilirsin ki her zaman yüzünde bir tebessüm olarak kalıcaktır.Sende istemez misin ? birileri seni hatırladığında istemsizce gülümsesin,ben isterim okurcancım

İnsan ne ile yaşar? diyordu kitabında Tolstoy ve cevaplıyordu ,insan sevgiyle yaşar diye ben de sonuna kadar hak veriyordum...(Güzel kitaptır tavsiye ederim tabi henüz okunmadıysa).O zaman insana ihtiyacı olan şeyi yani sevgiyi verelim.gülümsemeye muhtaç insanları anılarla güldürebilmek için durdur zamanı dans et güneş ışığı ile ve iyi davran kötülerin inadına yaşat iyiliği,sevgiyi karşılık beklemeden yap ki mutluluk versin iyi davranmanın,sevmenin huzuru dolsun içine çıkar gütmeden yap ki mutlak iyilik seninki olsun.Geç olmadan al kırdığın gönülleri,sarıl sevdiklerine,gülümse insanlara.....
Haydi kal sağlıcakla.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...